Felvételi eljárás

Jelentkezés

Ha már tudod, hogy mely szakra, mely intézménybe szeretnél felvételizni, akkor jöhet a következő lépés, a felvételi.

A felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkat és tudnivalókat tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg. A Tájékoztató várhatóan január végén frissülhet a - megjelenés óta történt esetleges változtatásokat tartalmazó - hivatalos kiegészítéssel. A végleges jelentkezés benyújtása előtt célszerű a hivatalos kiegészítéssel együtt is átnézni a szabályokat, meghirdetéseket, hiszen hatással lehet a felvételire.

A felsőoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a www.felvi.hu oldalon elérhető Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban találod.

A sikeres felvételihez szükséged van vagy egy teljesen kitöltött és hitelesített e-felvételire (interneten keresztül). Ha nem tudod hogyan zajlik, mi segítünk.

Jelentkezési határidő: 2015. február 15, E-felvételivel

Kizárólag a honlapunkról elérhető E-felvételin keresztül nyújthatod be jelentkezéseidet. Először regisztrálni kell a felvi honlapján (regisztráció). A felületen súgók, útmutatók segítik a kitöltést, és a rendszer automatikusan jelzi a hibákat. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi a jelentkezési határidőig folyamatosan a rendelkezésedre áll.

Hitelesítés

Az űrlapok kitöltése és elküldése után még hitelesítened kell e-felvételidet. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2015. február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni.

A hitelesítésre két lehetőség van:

 • Ügyfélkapun keresztül
 • a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve, majd aláírva az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímére beküldve.

Fontos: az Ügyfélkapu használatához először az okmányirodában kell regisztrálnod, majd az e-felvételiben a hitelesítés funkciót kiválasztva a két rendszerbe párhuzamosan be kell jelentkezned. Ekkor a hitelesítés automatikusan megtörténik.

Eljárási díj

A befizetendő eljárási díjat automatikusan kalkulálja a rendszer. A befizetések pontos feltételeit a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató (http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2015A) tartalmazza.

A felvételi eljárás alapdíja 9000 Ft (ezért összesen három jelentkezési helyet jelölhetsz meg). Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése (bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni) az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Minden további jelentkezési helyért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.

Pontszámítás

A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető.

A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg - ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

A felvételi pontszámot kiszámításának 3 módja van:

 • középiskolai teljesítmény alapján kapott pontok (a továbbiakban: tanulmányi pontok) és az érettségi eredmények alapján kapott pontok (a továbbiakban: érettségi pontok) összeadásával,
 • az érettségi pontok kétszerezésével,
 • a felsőfokú oklevél eredménye alapján.
 • Mindhárom esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával.

A három számítási mód közül azt kell alkalmazni, amelyik a jelentkező számára előnyösebb.

A felvételi eljárásban a jelentkező összesen:

 1. A középiskolai osztályzatai és az érettségi vizsgákon elért százalékos eredményei átlaga alapján legfeljebb 200 tanulmányi pontot.
 1. A jelentkezés feltételéül meghatározott érettségi vizsgaeredményei alapján legfeljebb 200 érettségi pontot.
 1. Többletpontok
  • Az emelt szinten teljesített érettségiért (tantárgyanként 50 pont) legfeljebb 100 érettségi többletpontot.
  • Egyéb többletteljesítményért (az államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgáért, sport-, tanulmányi-, művészeti teljesítményért) többletpontokat.
  • Hátrányos helyzetre való tekintettel legfeljebb 40 többletpontot szerezhet.

Az adható többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet. A jelentkező abban az esetben is csak 100 pontra jogosult, ha a különböző jogcímek alapján elért többletpontjainak az összege ezt meghaladná.

A pontszámítás részletes leírását a 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet tartalmazza, továbbá az Óbudai Egyetem Felvételi szabályzata (http://www.uni-obuda.hu/szabalyzatok/felveteli-szabalyzat)

A pontjaid kiszámításához nyújt segítséget a felvi.hu pontszámító kalkulátora.

A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

Hiánypótlás

Ha véletlenül valamit nem jól töltöttél ki a jelentkezési lapon, vagy hiányoznak adatok, akkor utólag, a jelentkezési határidőt követő 20. napig (e-mailben vagy postán) felszólítást kapsz a hiányzó adatok pótlására, a hibák javítására. Határidő: 2015. július 9.

Határidők, összefoglalva

2015. február 15. Felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítése az e-felvételiben
2015. február 23. E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének, illetve Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítés

2015. július 9. Dokumentumpótlási, adatmódosítási határidő
2015. július 23. A ponthatárok várható kihirdetése