Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Van arra lehetőség, hogy barátok egy kollégiumi szobába kerüljenek?

A kollégiumi jelentkezésnél meg kell jelölni azt, hogy van-e olyan ismerős, akivel egy szobába szeretne kerülni. Amennyiben felveszik őket, akkor az elhelyezésnél ezeket a kéréseket figyelembe tudják venni.

Mekkora a tanulmányi ösztöndíj összege, és milyen átlagtól lehet ehhez hozzájutni?

A tanulmányi ösztöndíj az első félévben nem jár. Utána viszont már elég alacsony átlagtól (2 egésztől) lehet tanulmányi ösztöndíjban részesülni. A tanulmányi ösztöndíj összege körülbelül 10 000 és 50 000 Ft között mozog.

Aki régi rendszerben érettségizett (több mint tíz évvel ezelőtt), azokra milyen pontszámítási szabály vonatkozik?

Aki már régebben érettségizett, annak milyen esélyei vannak a képzés elvégzésére?

Az első félév nehéz lesz, mert vissza kell rázódni a tanulásba, de nem lehetetlen. Javasoljuk, hogy a középiskolás matematikát gyakorolja, mert az első félévben az ilyen típusú tantárgyak vannak túlnyomó többségben.

Lehet a mérnökinformatikus ágon belül programtervezést-fejlesztést tanulni?

Szokott indulni szoftverfejlesztés szakirány, ahol erre helyezik a hangsúlyt.

Probléma, hogy valaki nem tud programozni? Kell az alapozó tudás?

Nem probléma, ha valaki olyan középiskolából jön, ahol eddig programozást nem tanult. Az alapozó képzés egyik célja a felzárkóztatás, az alap tudás megszerzése, így nem indul senki hátránnyal.

Milyen súllyal szerepel a képzésben a matematika?

A matematika az informatika alapja, így képzésünkben is nagy súllyal szerepel. A matematika típusú tantárgyak alapvetően az első 2 félévben teljesíthetőek, és a tantárgy csoportot szigorlat zárja le.

Milyen nyelvoktatási képzési lehetőségek vannak a karon?

A nyelvoktatás mint tevékenység már nincs a felsőoktatási intézményeknél, de a Kar így is nagy hangsúlyt fektet az idegen nyelv használatra. A nappali képzésben kritérium tárgyként teljesíteni kell egy félévet egy adott idegen nyelven (ez főként angol vagy német). Ezen tantárgy elvégzése nélkül nem lehet államvizsgázni.

Milyen mobil programozási lehetőségek vannak a karon?

A kar több féle mobilplatformra kínál fejlesztői képzéseket. Az android mellett iOs és egyéb fejlesztői környezet megismerésére is nyújt lehetőséget.

Milyen esélyei vannak az itt végzettek elhelyezkedjenek?

Egy nem reprezentatív felmérés alapján az államvizsgázók 100 %-a már tudja, hogy hol fog dolgozni a diplomázás után.

Van lehetőség mesterséges intelligencia képzésben részt venni a diákoknak?

Igen. Már az alapképzés során alkalom nyílik ezzel a területtel megismerkedni, de elmélyülésre az MSc kínál igazán lehetőséget.

Mik a fő különbségek a mérnök informatikus és a programtervező informatikus között?

Mérnök informatikus ismeri az eszközt is, amire programoz, míg a programtervezőnek csak elképzelései vannak róla...

Mennyire oktatnak Macintosh alapú rendszereket? Van lehetőség Macintosh és iOS platformon történő fejlesztésére is?

Van lehetőség a Macintosh alapú rendszerek megismerésére is. A mobil szakirányon pedig az iOS platformon is tanulnak fejleszteni.

Milyen esélye van a hallgatónak kollégiumi ellátásra, szociális ösztöndíjra egyéb támogatásra?

Mindenki részesülhet támogatásban, ha a minimum kritériumokat teljesíti. A kollégiumi ellátásra az igénylők 85%-nak van esélye. Egyéb támogatási formák, mind a szociális, illetve lakhatási támogatás is elég jelentős összeg. Ezeknél a támogatási lehetőségeknél az igénylők minimum 7000 Ft támogatásban részesülnek, amennyiben a jogosultságuk bizonyított.

Tanítanak játékprogramozást vagy csak programozást? Van lehetőség a programozás grafikai részével (modellezés) is megismerkedni?

Számítógépes grafikát oktatunk. A grafikus processzorok felhasználási lehetőségeivel is foglalkozunk.

Mekkora hangsúly van a fizika elméleti képzésén?

Fizikát az első évesek mindösszesen 1 félévig tanulnak, nem mondható nagy súlyúnak a fizika oktatása a képzés egészére vetítve.

Hogyan lehet jelentkezni etikus hacker képzésre?

Az etikus hacker képzés a BSC képzésünk része. A képzés a hálózati biztonság szakirányon belül egy kötelezően teljesítendő tantárgy, és szeptembertől indul.

Mi az a pontszám amire azt lehet mondani, hogy "biztos" be lehet vele kerülni? Mennyi ponttal számoljon egy jelentkező, hogy van esélye?

A maximális 500 ponttal biztos bekerülsz. :-) Komolyra fordítva a szót a tavalyi pontok közelében már van esélyed nálunk akár a teljesen államilag finanszírozott képzésre is bejutni.

Átlagosan hány félév alatt végezik el a BSc képzést a hallgatók?

A műszaki és természettudományos képzésekben jellemző, hogy a hallgatók a képzést a képzési időnél hosszabb ideig végzik, amelynek alapvető oka, hogy a hallgatók már a képzés alatt is dolgoznak, így nem tudják a megfelelő mennyiségű időt a tanulásra fordítani.

Lehet itt a microsoft-os szoftvereken kívül mást is megtanulni használni?

Nem csak microsoft, hanem nyílt forráskódú szoftverekkel is megtanulnak a hallgatók használni, ez a képzés része. Célunk, hogy a nálunk végzettek minden féle szoftvert tudjanak használni.